Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Φιντέλ Κάστρο: Οι Καρποί της Επανάστασης

Φιντέλ Κάστρο: Οι Καρποί της Επανάστασης

Το 2014, ο Juan Reinaldo Sanchez, πρώην σωματοφύλακας του Φιντέλ Κάστρο, έγραψε το βιβλίο «Η κρυφή ζωή του Κάστρο» και αποκάλυψε ότι ο κουβανός ηγέτης κατείχε ένα εξωτικό νησί, πολλά γιότ και πολλές εξοχικές κατοικίες. Η περιουσιακή του κατάσταση ήταν επτασφράγιστο μυστικό.

Αντόνιο Κάστρο, ο γιος του Φιντέλ: Εκατομμυριούχος, με γιοτ και χλιδάτη ζωή
Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Κούβα, όπου οι άνθρωποι ζούν με 10 ή 30 δολάρια, ο γιος του Κάστρο, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes διαθέτει περιουσία τουλάχιστον 900 εκατομμυρίων δολαρίων. Διαθέτει ένα γιοτ πενήντα μέτρων και τον Μάιο του 2015 προκάλεσε σάλο με τις διακοπές του στη Μύκονο και την Αλικαρνασσό. Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, ο Αντόνιο Κάστρο προκάλεσε θόρυβο στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας όταν ένας σωματοφύλακάς του επιτέθηκε σε έναν παπαράτσι με γροθιές. Δείτε τις γροθιές στο βίντεο στο 2:45 λεπτό (https://www.youtube.com/watch?v=ltq9-tUlFJ8). Σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό L’Express, τα τοπικά μέσα αποκάλυψαν ότι ο Αντόνιο Κάστρο έμενε στα πιο ακριβά ξενοδοχεία της πόλης, ότι είχε νοικιάσει πέντε σουίτες με την σύντροφό του και τους φίλους του. Ο γιός Κάστρο είχε φτάσει στα παράλια της Τουρκίας με γιότ πενήντα μέτρων, προερχόμενος από την Μύκονο.

Πρόσφατα, ο 60χρονος «Φιντελίτο» Fidel Castro Diaz-Balart, ο μεγαλύτερος γιός της φατρίας και ετεροθαλής αδελφός του Αντόνιο Κάστρο, εμφανίστηκε στην Αβάνα συνοδευόμενος από την Νάομι Κάμπελ και την Πάρις Χίλτον.




Το καθεστώς του Κάστρο ήταν ίδιο με αυτά που εξαθλίωσαν την Ανατολική Ευρώπη... 

Τον 77χρονο Εβραίο ψυχίατρο Ματθαίο Γιωσαφάτ φιλοξενούσαν το πρωΐ της Κυριακής της Πεντηκοστής στο «Mega», οι δημοσιογράφοι Μανώλης Αναγνωστάκης και Ιορδάνης Χασαπόπουλος.

ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΣΑΦΑΤ: «Νέος ήμουν κι εγώ κομμουνιστής, γιατί ήθελα να βοηθώ τους αδύνατους. Αλλά τελικά οι Επαναστάσεις προδίδονται γιατί ανεβαίνουν οι πιο αδίστακτοι και εκμεταλλεύονται τα ρωμαντικά όνειρα και λοιπά. Θυμάμαι ότι ο Κάστρο με τον Τσέ Γκεβάρα, λίγο πρίν μπούν στην Αβάνα, τους είχαν πεί: «Σύντροφοι, αν μέσα σ’ έναν χρόνο δεν κάνουμε Εκλογές, σημαίνει ότι σας προδώσαμε και πρέπει να μας σκοτώσετε»!.. Όπως ξέρετε, περάσανε τόσα χρόνια από τότε… Και η Κούβα ήταν πολύ σκληρό καθεστώς, δεν είναι όπως εδώ που τα βλέπουμε όλα ωραία, λόγω ενός αριστερίζοντος τρόπου σκέψης: Πεινάγανε οι άνθρωποι, ΠΟΥΛΑΓΑΝΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥΣ και την κόρη τους στον δρόμο. Εγώ είχα φίλους που είχανε γραφεία ταξιδιωτικά εκεί και μού λέγανε πως σε πλησίαζε ο μπαμπάς και σού έλεγε: «10 ευρώ την κόρη, 5 ευρώ την γυναίκα»!.. Και σού δίνανε και γεύμα δωρεάν: Πήγαινες στο σπίτι τους, τρώγατε και μετά πήγαινες στο δωμάτιο για τα περαιτέρω… Δεν είχανε να φάνε οι άνθρωποι»!


Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: «Μας τρομάζετε, κύριε Γιωσαφάτ»!.. ΙΔΟΥ πώς θα βγάζουμε λεφτά, μόλις μας πάει ο Τσίπρας στην Δραχμή: Θα πουλάμε 10 ευρώ την κόρη μας και 5 την γυναίκα μας. Γιατί, δηλαδή, οι Κουβανοί που το κάνανε 56 χρόνια, τι πάθανε; Σαρώνουν τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχουν εξαίρετους γιατρούς!..

Κοινός Νούς - Εφημερίδα "Στόχος"


Η Κούβα μετά τον Κάστρο
  
Κρατώντας στα χέρια του την εξουσία για σχεδόν μισό αιώνα, έφερε τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου, προήγε την επανάσταση και την καταπίεση, ενώ μετέτρεψε τη νησιωτική του χώρα σε ένα παραδόπιστο, αστυνομικό κράτος.

Όσο αδίστακτος ήταν, άλλο τόσο ήταν χαρισματικός. Ο Κάστρο κατάφερε να κρατήσει μακριά μια υπερδύναμη που βρισκόταν σε απόσταση μόλις 145 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κούβας κυρίως μέσω της δύναμης της θέλησης και να καταστεί είδωλο αντιαμερικανισμού για τον μισό πλανήτη. Η ευφυής του στρατηγική να βρίσκει πάτρονες -πρώτα τη Σοβιετική Ένωση, και, στη συνέχεια, τη Βενεζουέλα- επέτρεψε στη χώρα να αντέξει το εμπάργκο των ΗΠΑ καθώς και τις δικές του οικονομικές πολιτικές, οι οποίες μετέτρεψαν την πιο προηγμένη οικονομία της Καραϊβικής σε "καμμένο χαρτί".

Κάθε απολογισμός της κληρονομιάς του πρέπει να αναγνωρίζει τα επιτεύγματα της κουβανικής επανάστασης: τα υψηλά ποσοστά αλφαβητισμού και ένταξης στην εκπαίδευση, τα χαμηλά επίπεδα εγκληματικότητας και παιδικής θνησιμότητας, τα σχετικά χαμηλά επίπεδα φτώχειας και ανισότητας και την καθολική υγειονομική περίθαλψη. Αλλά το τίμημα ήταν εξωφρενικό. Ο Κάστρο κατασπατάλησε τεράστιους οικονομικούς πόρους της χώρας και διέπρεψε στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για δεκαετίες είχε μετατρέψει το νησί του σε φυλακή, οι πολίτες δεν απολάμβαναν την ελευθερία του λόγου, ενώ οι αντιφρονούντες δεν είχαν δικαίωμα να ταξιδέψουν και υπόκειντο σε αυθαίρετες συλλήψεις.

Πάει το Κάστρο
  
Ο Πιστός (fidel σημαίνει πιστός, κατά λέξη στα Ισπανικά) ήταν ένας στυγνός τύραννος, ένας απαίσιος δυνάστης. Ο οποίος, μαζί με τ’ αδέλφια του, "είχαν μετατρέψει τη χώρα σε μια τεράστια φυλακή  περικυκλωμένη από τη θάλασσα", σύμφωνα με την ίδια την αδελφή του. Όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει την Κούβα το 1964 (5 μόλις χρόνια μετά την άνοδο στην εξουσία), παρ’ όλη τη συμμετοχή της στην "επανάσταση"...

Σε απλά ελληνικά, ο Μαρξιστής – Λενινιστής (σας θυμίζει κάτι;) Castro πήρε δια της βίας (από τον δικτάτορα Fulgencio Batista) την εξουσία, δεν έκανε ποτέ εκλογές στα 57 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία το καθεστώς (σε σχετική ερώτηση, κάποτε απάντησε ο ίδιος: "Έχουμε βρει άλλες μορφές Δημοκρατίας", ΤΟΣΟ δημοκράτης ήταν) και βασάνισε, φυλάκισε ή και εκτέλεσε όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Καλύτερα δε, να μην αναζητήσει κανείς την τύχη π.χ. όποιας-ου είχε την απερισκεψία να παραδεχτεί δημόσια την ομοφυλοφιλία της-ου, στην Κούβα. Αν κάποιος διαφωνεί για το ποιόν του "επαναστάτη", ας ψάξει να βρει π.χ. τι και ποιοι πραγματικά ήταν οι marielitos. Το ουσιαστικό είναι, ότι δεν υπάρχει απολύτως κανείς λόγος συζήτησης για τα επιτεύγματα του άνδρα. Επειδή αυτά στηρίχτηκαν στον τρόμο, τον φόβο και την καταδυνάστευση των άλλων. Μόνο. Τόσο απλά...

Στην χθεσινή κακοκαιρία, έμειναν για ώρες χωρίς ηλεκτροδότηση ολόκληρες περιοχές, μέσα στην πόλη της Αθήνας και πλημμύρισαν  κάμποσοι σταθμοί του Μετρό. Αλλά δεν πειράζει, ούτε η Αβάνα έχει Μετρό...









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου