Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Τα σχολεία είναι για να φτιάχνουν αθρώπους ή επιχειρηματίες;


Τα σχολεία είναι για να φτιάχνουν ανθρώπους ή επιχειρηματίες;

Μέχρι σήμερα δεν συμβάλλουν ούτε στο ένα ούτε στο άλλο.
Και βεβαίως αφού δεν μορφώνουν, κάποιοι θα σκέφτηκαν: ας τους κάνουμε επιχειρηματίες.

Δείτε τι λέει το υπουργείο:

Με στόχο να ενισχύσει τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση των μαθητών, έτσι ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη ζωή μετά το σχολείο, το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων προτρέπει τους μαθητές και τις μαθήτριες σε όλα τα σχολεία της επικράτειας να πάρουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ)/Junior Achievement Greece. Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τα παιδιά, ηλικίας 15 έως 18 ετών, δημιουργούν τη δική τους μαθητική επιχείρηση και διαγωνίζονται σε Ελλάδα και Ευρώπη.


Ο βουλευτής Πιερίας του Σύριζα κ. Χάρης Τζαμακλής, το πήγε πιο πέρα και με ερώτησή του στον Υπουργό Παιδείας ζήτησε να επιβραβεύονται οι μαθητές που διακρίνονται σε διαγωνισμούς καινοτομίας με μόρια για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ισχύει για τους αθλητές που διακρίνονται σε πανελλαδικές και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Το Υπουργείο Παιδείας απάντησε στο βουλευτή ότι είναι θετικό σε μία τέτοια προοπτική και την εξετάζει. 

ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ;

Ανέκαθεν το σχολείο είχε μια αυστηρή αποστολή: να φτιάξει χαρακτήρες, να μορφωποιήσει, να ενσταλάξει, να σπείρει αρχές και αξίες στα άπηχτα μυαλα των μικρούληδων. Να οδηγήσει μέσα από διαδικασίες και κατάλληλα περιβάλλοντα, 12 με 13 χρόνια αργότερα, σε ακαδημαικούς πολίτες εφοδιασμένους με, κριτική σκέψη, ικανότητα συναρτήσεων στον εγκέφαλο, ικανότητα για συνεννόηση και συνεργασία, συναισθήματα αλληλεγγύης και σεβασμού προς αλλήλους, αρετή, συναίσθηση δικαίου, αγάπη, σεβασμό προς το περιβάλλον, την ελάχιστη λογική του αυτονόητου και γιατί όχι κατανόηση της αξίας της ζωής και μαζί και ταπεινότητα.   

Είναι προφανές ότι τις τελευταίες δεκαετίες η πλειονότητα των εμπλεκομένων και δει η πολιτική ηγεσία αδιαφορούν συστηματικά. Τώρα ευνοούν και επιδοτούν την νεανική επιχειρηματικότητα. 'Ολα είναι χρήμα λοιπόν. Ας μάθουμε τα νέα παιδιά ότι όλα είναι χρήμα. 

Ο σεβασμός, η αγάπη, η αρετή είναι δευτερεύοντα πράγματα που απλά έχουν μια τιμή.


ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου