Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Η ΔΕΗ, τα Πετρέλαια, η Ενέργεια κ οι Κομματικοί


Εάν οι Αλβανοί, οι Βούλγαροι, και οι Τούρκοι μας αποκλείσουν από τις εξαγωγές τους σε ηλεκτρικό ρεύμα θα πάμε σε περικοπές γιατί δεν βγαίνουμε. Εάν οι Τούρκοι δεν μας στείλουν σκόρδα και κρεμμύδια θα έχουμε έλλειψη. Εάν φύγουν οι Πακιστανοί θα ερημώσουν οι καλλιέργειες. Η ελληνική κατάντια είναι μοναδική στην Ευρώπη. Και τα αίτιά της είναι πολιτικά. Τελεία και παύλα. 

Εάν αφαιρέσουμε την παρένθεση της χούντας του 1967 κλείνουμε, το 2017, μισό αιώνα!! πολιτικής, κομματικής και συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης για τις ανάγκες μας σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και το πως θα ισορροπήσει το σύστημα μεταξύ βορρά και νότου στην Ελλάδα. 

Κλείνουμε 30 χρόνια πολιτικής κωλυσιεργίας στη σύνδεση Κρήτης και Κυκλάδων με το χερσαίο σύστημα παραγωγής και διανομής ρεύματος. 

Κλείνουμε 35 χρόνια συζητήσεων (από το ΠΑΣΟΚ) για τη σύνδεση μας με το ενεργειακό σύστημα της Ιταλίας. 



Όταν συμφωνούσαν οι κομματικές Διοικήσεις της ΔΕΗ με τις κυβερνήσεις διαφωνούσε η αντιπολίτευση. Και όποτε διαφωνούσε η αντιπολίτευση έβαζε τους κομματικούς εργατοπατέρες να δέρνουν και να κλωτσάνε τις Διοικήσεις. 

Η τελευταία κλοτσοπατινάδα ... ήταν επί Καραμανλή το 2005-2008 που κατέληξε με τις απολύσεις τριών διοικήσεων της ΔΕΗ!!!

Αυτή η χώρα, ρεντίκολο της Ευρώπης στην ενέργεια και στην παραγωγή ρεύματος κατάντησε έτσι από την παγκοσμιοποίηση, την ανταγωνιστικότητα, την εξέλιξη της τεχνολογίας, ή της "κινέζικης παρεμβατικότητας”;  Θα τρελαθούμε τώρα;

Και αν όλα αυτά εξυπηρετούν συμφέροντα εισαγωγών στο ηλεκτρικό ρεύμα ή στις ενεργειακές επενδύσεις η ευθύνη δεν είναι πολιτική όταν διαχειρίζεσαι κρατικό μονοπώλιο στο ρεύμα; Τι είναι; Ευθύνη των συμφερόντων;

Πλησιάζουμε μισό αιώνα από τους πανηγυρισμούς για την "εθνοσωτήρια” Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) η οποία θα έβγαζε τα απανταχού, εις την χώραν..., αποθέματα υδρογονανθράκων και θα αναβάθμιζε... την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων και της Νοτίου Ευρώπης!!!

Τι έγιναν όλες αυτές οι δόξες; Που είναι τα μεγαλεία και τα σαρίκια εκτός από το αλληλοφάγωμα για την ΔΕΠ που (μετά από ένα διαχρονικό φτηνό σήριαλ) βρίσκεται περίπου σε υπουργικά "συρτάρια” και την βγάζουμε... όταν χρειαστούμε να παραμυθιάσουμε τους ιθαγενείς;.

Οι παγκόσμιες εξελίξεις και τα συμφέροντα και εδώ; Και η Κύπρος πως τα κατάφερε και θα πουλάει φυσικό αέριο το 2019; 

Αλλά και εάν είναι έτσι ποιος μπορεί να απαλλάξει πολιτικές και πολιτικούς της μεταπολίτευσης και από αυτό το, καθαρά πολιτικό, ζήτημα της οικονομίας; 

Το υπέδαφος και ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας καθώς και η μεταλλευτική γεωγραφία μας είναι γνωστή μόνο από τους διωγμούς του ομίλου Μποδοσάκη στη Λάρυμνα, του ομίλου Σκαλιστήρη στο Μαντούδι, των βωξιτών και του Αλουμινίου (τα πρώτα χρόνια) στην Ιτέα. Και πρόσφατα της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. 

Είναι και εδώ πολιτικό ή όχι το πρόβλημα της ελληνικής μεταλλευτικής και εξορυκτικής βιομηχανίας; 

Τι άλλο έκαναν, κυβερνήσεις, εργατοπατέρες και αντιπολίτευση εκτός από τη διάλυση και τον αφανισμό του ορυκτού πλούτου; 

Έχουν και εδώ ευθύνες οι ιδιώτες, η παγκοσμιοποίηση, η ανταγωνιστικότητα και η τεχνολογία; Είμαστε με τα καλά μας;

Για μισό αιώνα πιπιλίζουμε την καραμέλα για τη σημασία της Ελλάδας ως ενδιάμεσος διαμετακομιστικός κόμβος σύνδεσης της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής με την Ευρώπη ενισχύοντας δια της οδού αυτής, και τις εξαγωγές μας. 

Όμως και εδώ το σύστημα, υποδομές, μεταφορές, διακίνηση ελέγχεται πλήρως από το κράτος με (μελετημένο) αποκλεισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Την ευκαιρία την πήραν χαμπάρι οι "κομμουνιστές” Κινέζοι και ήρθαν στην Ελλάδα να βάλουν λεφτά και να προσλάβουν κόσμο να δουλέψει για το όραμα αυτό που έπρεπε να είναι (κατ' αρχάς) ελληνικό. 

Και πως αντιδράσαμε (αρχικά) εμείς μετά από μισό αιώνα λόγια καφενείου; Χαλάσαμε τον κόσμο (κυβερνήσεις, αντιπολίτευση και κομματικοί εργατοπατέρες) να τους διώξουμε. Να τους αφανίσουμε. Να τους βουλιάξουμε. Όχι τι; Να χάσουμε το κράτος - πατερούλη; 
Μας φταίνε και εδώ τα συμφέροντα, η ιδιωτική πρωτοβουλία και η ιδιωτική οικονομία που δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις εξελίξεις; 

Για μισό αιώνα το κράτος διαχειρίζεται (αποκλειστικά) την ενέργεια, τα αποθέματα υδρογονανθράκων, το υπέδαφος, τις υποδομές και γίγαντες εθνικούς κλάδους όπως προϊόντων άμυνας, συναρμολόγησης αμαξωμάτων, ναυπηγικής βιομηχανίας και μεταλλουργίας. Πως τα διαχειρίζεται; Όπως και την οικονομία... Τα έχει σε "εκκαθάριση εν λειτουργία”. Ας μην κάνουμε λοιπόν πως δεν καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα της ιδιωτικής οικονομίας στην Ελλάδα είναι πολιτικό. Πεντακάθαρα πολιτικό...

Σε εκκαθάριση εν λειτουργία
12.01.2017,   Του Γιώργου Κράλογλου 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου