Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Μια ιστορία τρέλας του ελληνικού δημοσίου απέναντι σε έναν επενδυτή


Μια ιστορία τρέλας του Ελληνικού δημοσίου διηγήθηκε ο  Πρόεδρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, από το βήμα του Ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη:

Το 2006, η REDS, θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ακινήτων, αγόρασε ένα μεγάλο οικόπεδο κοντά στην Ακαδημία Πλάτωνος, με σκοπό την ανέγερση κτηρίου γραφείων. Η σχετική έρευνα πριν από την απόκτηση του οικοπέδου έδειξε ότι όλα τα απαιτούμενα έγγραφα του οικοπέδου υπήρχαν, και ότι αυτό βρισκόταν σαφώς οριοθετημένο έξω από τον αρχαιολογικό χώρο φυσικά.

Δύο χρόνια αργότερα η εταιρεία έλαβε οικοδομική άδεια, επιβεβαιώνοντας τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από όλες τις αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Πολιτισμού, αρμόδιου για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων.

Η εταιρεία προχώρησε στις αρχικές εκσκαφές και τη θεμελίωση υπό την επίβλεψη μιας αρμόδιας ομάδας αρχαιολόγων, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί το παραμικρό εύρημα. 

Ξαφνικά όμως και χωρίς καμία προηγούμενη ένδειξη, το Υπουργείο Πολιτισμού, ύστερα από πρόταση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επεκτείνει τα όρια του αρχαιολογικού χώρου, ενσωματώνοντας έτσι το οικόπεδο μας! Δεδομένης όμως της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας από τότε, ούτε η απαλλοτρίωση ούτε η εξαγορά του οικοπέδου από το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε ποτέ.

Ως αποτέλεσμα, πέρα από την είσοδο σε μια ατέρμονη δικαστική διαμάχη με το Ελληνικό Δημόσιο, έχουμε αναγκαστεί να βάλουμε τα σχέδιά μας σε αναμονή από το 2010 μέχρι σήμερα, χωρίς ποτέ να αποζημιωθούμε για τα 20 εκατ. ευρώ επενδύσεων, εξόδων αλλά και διαφυγόντων κερδών.

Διαβάστε μια ιστορία τρέλας του ελληνικού δημοσίου έτσι όπως την αφηγήθηκε σε ξένους επενδυτές
December 12, 2016 - 19:26







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου