Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΕΣΣΔ 1965

ΕΣΣΔ 1965

Το 1965, η από πολλά χρόνια αναγκαία και αναμενόμενη μεταρρύθμιση έγινε. Αλλά έγινε με έναν τρόπο που εξ ορισμού δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Για τη νέα σοβιετική ηγεσία, η προσαρμογή στις πραγματικές οικονομικές συνθήκες ήταν λιγότερο πιεστική ανάγκη σε σύγκριση με την επιταγή να προστατευθεί ο κομματικός έλεγχος και τα προνόμια.

Ήταν μια συντηρητική ηγεσία, απρόθυμη να κάνει μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις. Εξέφραζε ένα κομμουνιστικό καθεστώς που κυριαρχείτο πλέον από την κομματική γραφειοκρατία, απολύτως προσδεδεμένη στα προνόμιά της και αποφασισμένη να μην αλλάξει.

Δεν συνεπάγονταν αυτά ότι η Σοβιετική Ένωση αντιμετώπιζε, κατά τη δεκαετία του 1960, κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης. Ούτε και υπήρχε κάποιος που το προέβλεπε τότε. Η ΕΣΣΔ δεν έμπαινε σε ύφεση, απλώς οι ρυθμοί ανάπτυξής της μειώνονταν.

Ωστόσο, στον συντηρητισμό, την ατολμία και τελική αποτυχία της μεταρρύθμισης του 1965 μπορούν να ανιχνευθούν η ακινησία και η ακαμψία που έμελλαν να χαρακτηρίσουν την ηγεσία Μπρέζνιεφ έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και που τελικά θα αποδεικνύονταν θανάσιμες για την ΕΣΣΔ.

(μήπως αντιλαμβανόμαστε ομοιότητες με την Ελλάδα του σήμερα;)

Η οικονομική μεταρρύθμιση Κοσίγκιν










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου